Gelukkig en gezond paard

Wat maakt een paard gelukkig en gezond?

De vraag die we onszelf ook kunnen stellen:

Wat maakt ons gelukkig en gezond?


  • Een gezonde leefomgeving voor je paard. Paarden leven al duizenden jaren met mensen. Bijna alle paarden die vandaag de dag leven, zijn gedomesticeerd en stammen af van uitgestorven wilde paarden. Paarden zwerven al zo'n 50 miljoen jaar over de planeet. De vroegste paarden evolueerden in Noord-Amerika voordat ze zich verspreidden naar de rest van de wereld, hoewel ze later uitgestorven werden in Noord-Amerika ongeveer 10.000 jaar geleden. 
  • Een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar dit werkt enkel wanneer beide in balans zijn. Een ziek paard kan je pas echt goed helpen genezen wanneer je die naar een gezonde omgeving brengt die zorgt voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Of je kan de omgeving aanpassen aan je paard, door bvb. vrije beweging en vrij sociaal contact mogelijk te maken.
  • Paarden zijn van nature uit kuddedieren, sociale dieren, zoals wij de mens. Doch spenderen de meeste paarden meer dan de helft hun leven in een gesloten stal. Een kleine ruimte waar vrije beweging niet mogelijk is en sociaal contact vaak een stressvol gebeuren wordt, gezien het paard onvrijwillig wordt geplaatst naast een ander paard. 
  • Paarden zijn van nature uit geen monogame dieren en leggen geen levenslange relaties aan. In plaats daarvan vormen paarden langdurige relaties binnen groepen, kuddes genoemd. De volwassen dieren die de kernpopulatie van de kudde vormen, werken samen op basis van geslacht en rang.

De paardenkudde, een familie van vroeger en nu: 

  • Paardenkuddes ontwikkelen zich als territoriale groepen van een gemengd geslacht. Kuddes bestaan uit een of meer hengsten, een aantal volwassen merries en onvolwassen mannelijke en vrouwelijke nakomelingen. Vrijgezellengroepen, groepen bestaande uit mannelijke nakomelingen die uit hun kuddes zijn verdreven, zullen zich ook als sociale groepen vormen. De veulens en volwassen hengsten die deze groepen vormen, stellen een structuur op basis van dominantie vast. Paarden zoeken instinctief kuddelidmaatschap voor reproductieve doeleinden en voor veiligheid.
  • Gedomesticeerde paarden hebben vaak, wanneer ze de mogelijkheid hiertoe hebben, een vergelijkbare structuur als die in het wild. Wanneer gemengde groepen samen worden geplaatst in een weide, kunnen ruinen hengstenachtig gedrag vertonen in aanwezigheid van een merrie wanneer zij hengstigheid vertoond. Ze kunnen proberen dergelijke merries te monteren en 'te fokken' of het beschermende gedrag van de afwezige hengst op zich te nemen. Dit gedrag komt vooral voor wanneer de ruin is gecastreerd na het bereiken van seksuele volwassenheid.


Paarden komen verder met hulp van hun vrienden:

  • Als merrie loont het om een paar vriendinnen te hebben. Merries die sterkere sociale banden vormen, produceren meer en gezondere nakomelingen, volgens een nieuwe studie. De bevinding draagt bij aan het groeiende bewijs dat vriendschap een aanpassing is met diepe evolutionaire wortels.
  • Talrijke studies van de mensen, vooral van vrouwen, hebben aangetoond dat vriendschappen leiden tot een betere gezondheid en gezondere baby's. Vriendschappen voor paarden hebben een aantal voordelen zoals het voorkomen van roofdieren. Het kan ook stress bij zwangere merries verminderen, waarvan is aangetoond dat het de groeipercentages en overleving van hun nakomelingen negatief beïnvloedt.

Vrije beweging, sociaal contact en gezond voer:


  • Wanneer je rekening houdt met de basisbehoeften van je paard heeft je paard alles wat zij/hij nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn. Vrije beweging zorgt ervoor dat het biomechanisch stelsel en het bioritme van je paard geen beperking wordt opgelegd, dus ook minder stress ervaart. Het paardenlichaam heeft, net zoals de mens, een interne biologische klok die continu loopt. Hun (en ons) welzijn is afhankelijk van de werking van die klok. Wil je het verstoord bioritme herstellen van je paard, dan zal je de levennstijl van je paard synchroon moeten laten lopen. 
  • Het vrij sociaal contact wegnemen van het paard, neemt niet het instinct af. Paarden zijn stressvrijer wanneer ze zelf kunnen gaan en staan, naast welk paard of deel van de kudde ze willen. In een kudde wisselen de rollen af, van het paard dat slaapt tot het paard dat ernaast waakt. Paarden die elkaar 'groomen' is een belangrijk onderdeel van het sociaal contact. De belangrijkste redenen voor dit dagelijks 'groomen' zijn: een verbeterde gezondheid van de huid en vacht en een verminderende de kans op verschillende huidproblemen. Paarden tonen genegenheid voor elkaar door vocalisaties en door acties. Ze hinniken om geluk te tonen bij het begroeten van andere paarden, krabben om genegenheid te tonen, elkaar wederzijds verzorgen als een teken van zorg en aandacht, en rusten hun hoofd over de hals van hun weidegenoten.

  • Gezonde voeding = een gezond paard. De basisvoeding voor je paard is een kwalitatief, structuurrijk hooi voor paarden, opgelet dus met raaigras voor koeien met een hoger fructaan-en eiwitgehalte wat zorgt voor een hogere melkproductie. De maag van het paard is klein en kan niet 'uitrekken', waardoor je paard op regelmatige tijdstippen hooi dient te eten om speeksel te produceren, wat helpt het maagzuur te neutraliseren en maagzweren te voorkomen. Lange periodes zonder eten kunnen ook problemen veroorzaken omdat de maag maagzuur blijft afscheiden, zelfs als het leeg is. Zonder de bufferfunctie van speeksel, dat alleen wordt geproduceerd terwijl het paard kauwt, kunnen spijsverteringsvloeistoffen ulceratie van maagweefsel veroorzaken. Beter voorkomen dan genezen dus, hetzelfde geldt voor de mens.

Ode aan een vriend, Geeka.

Wil je weten of je een gezond en gelukkig paard hebt?

A healthy horse = a healthy hoof.

PegaCura Hoefolie STRAAL is 100% natuurlijk en biologisch: 

de #1 natuurlijke kruidenolie voor sterke hoeven.