Kruiden voor paarden

Welke biologische kruiden zijn goed voor paarden?

De paarden maagzweren epidemie:

hoe kruiden de genezing van je paard kunnen helpen.


  • Moderne methoden voor het houden en voeren van paarden is de reden waarom een groeiend aantal paarden lijdt aan maagzweren. 
  • Het is normaal dat een paard bijna continu graast in het wild gedurende meer dan 50% tijdens een periode van 24 uur. Het paard heeft als vluchtdier geen grote hoeveelheid voedsel nodig in zijn maag, omdat dit uiteraard zou belemmeren bij snelheid. Paarden hebben van nature uit dus een vrij kleine maag die is ontworpen om continue, maar kleine hoeveelheden voer te nemen.
  • Tot 90% van de paarden in opleiding, ongeacht ras of stadium van training, heeft visueel bewijs van erosie en gezwollen oppervlakken op de niet-klierachtige maagwand, stelt Dr. John Kohnke BVSc RDA die uitgegroeid is tot een bekende Australische paardendierenarts en een gerespecteerd adviseur op het werk en de praktische verzorging van paarden.
  • Het spijsverteringskanaal is in de meeste gebieden bekleed met slijmvliezen en is slechts één cel dik en heeft een enorm gebied voor absorptie vanwege de gevouwen structuur. Er worden geen stoffen geabsorbeerd door de maagwand, omdat dit begint in de dunne darm. Daarom moet de maagwand een strakke en gezonde barrière zijn. Slijm wordt geproduceerd door de maagklieren in de maagwand, waardoor een gelatineachtige beschermende coating ontstaat.

    De voeding van het paard, vroeger en nu: 

    • Hoewel het paard door zijn gebit geclassificeerd is als een grazend dier, betekent zijn genetische invloed - doorgegeven uit de tijd dat het een tapir-achtig wezen was dat overleefde op bladeren, scheuten, kruiden, bessen, houtachtige stengels, bloemen en twijgen - dat ze nog steeds graag deelnemen aan dit brede scala aan voedselproducten.
    • Als men bedenkt dat de meeste prestatiepaarden het grootste deel van hun werkzame leven opgesloten zijn weg van natuurlijke begrazing, met slechts zeer korte buitenperdiodes, is het duidelijk waarom maagzweren bij paarden epidemische proporties heeft bereikt. 


    Wat beïnvloedt ook de spijsvertering van je paard:

    • Het deelnemen aan competitie en reizen is stressvol voor  paarden en veroorzaken maagzweren.
    • Emoties hebben een diepgaande invloed op zowel de functie als de structuur van gastro-intestinale weefsel.
    • Het is erg moeilijk om paarden in deze tijden voldoende te laten grazen, dus het op één na beste is om veel hooi te voeren. Vrije toegang tot hooi moet steeds worden aangeboden als er geen of zeer slechte weidekwaliteit is. (Bron: Aus. Horse Performance Magazine 2017) 

    Maak zelf je kruidenmix om maagzweren te genezen:


    • Zoethout (Afb.1) gemengd met water bedekt de maagwand van je paard, het helpt om de maagzweer te bedekken, waardoor het wordt beschermd tegen het spijsverteringsmaagzuur en het ontstoken gebied wordt gekalmeerd. Terwijl tegelijkertijd de maag normaal kan functioneren, door de natuurlijke zuurgraad van de maag niet te verstoren en de gunstige microben in de darm van het paard niet te schaden.
    • Echte kamille (Afb.2): kruiden met een impact op het zenuwstelsel maken ook deel uit van de behandeling, omdat deze paarden vaak  ongelukkig en nerveus gedrag vertonen vanwege het feit dat ze pijn hebben. Kamille en bijvoet zijn twee van de beste voor darmreactoren.

    • Venkelzaad (Afb.3): Paarden met zweren hebben onvermijdelijk een slechte eetlust, dus zelfs als je ze natuurlijk voer geeft, hebben ze een helpende hand nodig in de vorm van eetluststimulans zoals venkelzaad. Dit kan ook worden gebruikt voor spijsverteringsstoornissen van alle soorten en heeft een prachtig effect tegen koliekpijn, het verlichten van krampen en winderigheid. Dankzij het ontstekingsremmende effect ondersteunt venkel de genezing van maagzweren.
    • Komijnzaad (Afb.4) biedt enkele spijsverteringsvoordelen vanwege hun calcium- en kopergehalte. Het calcium in je dieet helpt beschermen tegen darmkanker, volgens het Linus Pauling Instituut. Het koper in komijnzaad behoudt ook de gezondheid van het spijsverteringsstelsel, omdat het helpt collageeneiwit te maken, een onderdeel van de darmwand.

    • Anijszaad (Afb.5) is een spijsverteringshulpmiddel dat winderigheid verlicht (vooral in het geval van gaskoliek), en het heeft een ontspannend effect op het spijsverteringskanaal. De essentiële karwijoliën voorkomen winderigheid en hebben ook een anticonvulsief effect. Tegelijkertijd verbeteren ze de spijsvertering en hebben ze een rustgevend effect op het maagdarmkanaal, vooral bij gemakkelijk gestreste paarden.

    • Ontgifting: De lever heeft ook ontgifting nodig en er zijn veel leverkruiden om uit te kiezen, Paardenbloemwortel is de meest zachte en toepasbaar voor veel paarden. Mariadistel wordt toegepast wanneer een paard is onderworpen aan een voortdurend regime van prestatiebevorderende drugs, zoals steroïden. Agrimonie is erg goed als het paard gevoelig is voor schuren.
    • LET WEL: het is essentieel dat je paard met maagzweren een natuurlijk dieet krijgt tijdens de behandeling en voor onderhoud in de toekomst. Als het paard wordt behandeld en vervolgens weer op een laag ruwvoer met een hoog percentage verwerkt krachtvoerdieet wordt gezet, zullen de maagzweren terugkeren. (Bron: Victoria Ferguson Equine Herbalist 2018 - Horse Canada: Herbs For Horses 2019)
    • Maak zelf je kruidenmix: Geef gedurende 1 week 3 eetlepels zoethout per dag in het voer. Mix daarna dezelfde hoeveelheid (gram) echte kamille, venkelzaad, komijnzaad en anijszaad en geef 50 tot 70 gr per dag (paard 500 kg) in het voer voor 2 weken lang. Volg de gezondheid van je paard verder op. 

    Welke kruiden helpen ook maagzweren genezen bij paarden: 

    • Groene kleipoeder: groene klei heeft een van nature een negatieve elektrische lading die zich topisch, in de bloedbaan of in de darm zal hechten aan positief geladen toxines. Terwijl de klei door het spijsverteringsstelsel beweegt, absorbeert het mechanisch materiaal uit de bekleding van het maag-darm stelsel, mogelijk zelfs pathogene bacteriën en parasieten vangt, zodat ze in de mest worden doorgegeven, waardoor een gezondere algehele darmomgeving overblijft. Het is ook nuttig voor paarden die een aanzienlijke parasietbelasting hebben gehad en onlangs zijn ontwormd. Toepassing: Geef gedurende 10 dagen 1 eetlepel samen met het voer. Zorg dat je paard voldoende water ter beschikking heeft.
    • Aloë vera sap: Verschillende studies hebbebn aangetoond dat Aloë Vera sap een heilzame behandeling is voor patiënten met chronische maagzweren.Toepassing: Geef je paard een kuur van 1 liter: 30ml tot 40ml per dag. 

    • Psylliumvezels zijn een gladde onoplosbare vorm van vezels uit het vlozaad. Het helpt niet alleen bij constipatie, maar het helpt ook bij diarree. De psylliumsvezels werken als een darmschoonmaak die bepaalde giftige en niet-toxische elementen kan verwijderen die kunnen bijdragen aan maagzweren of koliek. Psylliuvezels functioneren ook als een krachtige ontstekingsremmer die toevallig het belangrijkste kenmerk van deze vezel is. Het helpt niet alleen de remissie te verlengen, maar het heeft ook een helend effect op de dikke darm door het beschermende wand in de dikke darm te repareren, wat ook opflakkeringen vermindert en werkt ook een prebioticum. Toepassing: Geef je paard een kuur van 10 dagen, 1 week rust en terug 10 dagen: 40 tot 60gr per dag in het voer met veel water. 

    Wens je meer informatie over kruiden voor je paard?

    A healthy horse = a healthy hoof.

    PegaCura Hoefolie STRAAL is 100% natuurlijk en biologisch: 

    de #1 natuurlijke kruidenolie voor sterke hoeven.